Dietetyk

Dr hab. n. o zdr. Małgorzata Mizgier, prof. AWF

Dietetyk, biolog. W ramach pracy doktorskiej prowadziła badania nad wpływem sposobu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej kobiet ciężarnych na ryzyko występowania oraz przebieg terapii cukrzycy ciążowej. W ramach habilitacji prowadziła badania z udziałem dziewcząt i młodych kobiet z zespołem policystycznych jajników.

Wykładowca akademicki, prowadzi wykłady oraz szkolenia z zakresu dietetyki i profilaktyki żywieniowej. Zajmuje się poradnictwem żywieniowym w zakresie chorób metabolicznych, autoimmunologicznych, endokrynologicznych, układu pokarmowego oraz alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Doradza w zakresie wpływu diety na zaburzenia miesiączkowania, płodność. Ponadto doradza w zakresie prawidłowego żywienia kobietom  przygotowującym się do ciąży, ciężarnym, karmiącym oraz w okresie menopauzalnym. Jest autorką programu profilaktyki oraz terapii żywieniowej „Zdrowa i sprawna w ciąży” oraz “Skuteczne odchudzanie”.

Ukończyła liczne zawodowe kursy i szkolenia, w tym m.in. akredytowane przez IASO (Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Otyłością) kursy SCOPE uzyskując certyfikat Specialist Certification of Obesity Professional Education, posiada certyfikaty z zakresu dietoterapii w cukrzycy, chorobach tarczycy, zaburzeniach odżywiania, nietolerancji pokarmowej i praktycznego zastosowania diety eliminacyjnej, dietetyki sportowej, dietcoachingu i in.

Odbyła staże naukowe, w tym m.in. w IRCCS Ospedale Galeazzi – Sant’Ambrogio oraz Laboratory of Experimental Biochemistry and Molecular Biology, IRCCS Istituto Ortopedico Galeazzi, Mediolan, Włochy.

Jest członkiem m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Kobiet „Dbamy o Mamy” oraz Polskiego Komitetu Zielarskiego, a także członkiem rady redakcyjnej Frontiers in Public Health oraz International Journal of Environmental Research and Public Health.

Jest także autorką i współautorką publikacji naukowych z zakresu dietetyki, nauk o zdrowiu i medycyny oraz artykułów popularnonaukowych.

Zainteresowania badawcze koncentrują się wokół wpływu czynników środowiskowych, w tym diety oraz aktywności fizycznej na przebieg ciąży oraz terapii młodych kobiet z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami miesiączkowania i płodności.

Serdecznie zapraszamy do naszej poradni dietetycznej w Poznaniu oraz do kontaktu z naszym dobrym dietetykiem.